JellyPages.com

Pages

Thursday, March 31, 2011

:.Nabi Muhammad S.A.W dan Islam Dihina & Dicaci:.

Jasmine Slalu Hepi???
Hepi lah sangat..inilah yang dikatakan orang kafir yang cuba menyesatkan,memesong fikiran orang islam dan juga pandangan orang lain terhadap islam denagn ideologi-ideologi yang macam harem.
Hello cik Jasmine,inilah dosa yang paling besar yang awak telah lakukan.Tapi mungkin awak x ambil pusing tentang perkara nie,coz awak memang kafir a.k.a SYAITAN LAKNATULLAH!!!
ALLAHUAKBAR.!
Inilah antara entri-entri kafir yang dapat discover kat facebook cik jasmine bertopengkan syaitan nie

~Klik Pic  untuk Tumbesaran~

~Klik untuk Tumbesaran~



~Klik untuk Tumbesaran~

~klik untuk tumbesaran~

~Klik untuk Tumbesaran~

~Klik untuk Tumbesaran~











































~Ya Allah Berikan lah hidayah kepada manusia di atas .sesungguhnya mereka adalah manusia bertopengkan SYAITAN!!~













Monday, March 28, 2011

PETUA UNTUK MENJADI PELAJAR CEMERLANG

35 PETUA PELAJAR CEMERLANG
Oleh Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah


1. Menggunakan kedua-dua belah otak kanan & kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
2. Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:
o kita ingat 10 % apayang dibaca
o kita ingat 20% apa yang didengar
o kita ingat 50 % apa yang didengar & dilihat
o kita ingat 70% apa yang dicakapkan
o kita ingat 90% setelah dipraktikkan
3. Belajar secara aktif dengan pen/pensil ditangan.
4. Belajar 3 jam sehari atau 20 jam seminggu (tidak termasuk kerja rumah).
…Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas belajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya….
5. Belajar dalam persekitaran kondusif.
o pastikan cahaya adalah terang
o kurangkan gangguan bunyi
o tampal poster yang mengandungi slogan yang menaikkan semangat belajar
o tampal gambar-gambar yang menenangkan fikiran
o kerusi dan meja menghadap kiblat
o jangan lupa untuk senyum
6. Tidak ponteng kelas. Kalau tertinggal kelas, salin nota dari rakan.
7. Mengulang kaji menggunakan kaedah ‘output learning’ iaitu belajar untuk melatih otak menggunakan maklumat yang terkumpul. Ini dapat dilakukan dengan membaca buku/nota, ingat kembali, lakar/tulis, sebut apa yang difahami, dan jawab soalan.
8. Tahu teknik merangsang memori:
o memasukkan maklumat dalam memori (registration)
o menyimpan maklumat dalam sel memori (retention)
o mengingat kembali (recall)
o menggunakan maklumat untuk menjawab soalan atau kegunaan lain (application)
9. Sentiasa awal dan mendahului:
o persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru.
o pelajar yang mendapat A pada ujian lazimnya akan dapat mengekalkan kejayaannya.
o belajar awal ketika tiada tekanan adalah tidak membosankan.
o untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.
10. Berbuat baik dengan guru. Setiasa hormati dan sayangi guru.
11. Mempunyai teknik membaca yang betul:
o duduk dengan tegak & bernafas dengan betul
o memberikan tumpuan sepanuhnya
o menggunakan jari telunjuk untuk membaca
o menyesuaikan kelajuan membaca dengan kesukaran bahan bacaan
12. Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh & malas.
13. Membaca doa penerang hati setiap kali selepas sembahyang, sebelum mengulangkaji, dan sebelum menghadapi peperiksaan.
14. Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih.
15. Mengadakan rehat sebentar setiap 20 minit mengulangkaji.
16. Belajar mengikut waktu yang sesuai dengan diri (study according to your biological clock). Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas, selepas baca al-quran/zikir selepas riadah dan selepas berdoa.
17. Mengulang kaji secepat mungkin. Ulang kaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar).
18. Mengulang kaji secara bersendirian atau berkumpulan.
19. Tahu mengulang kaji adalah aktiviti pembelajaran terpenting sebelum peperiksaan.
20. Mengulang kaji pelajaran berulang-ulang kali.
21. Mengulang kaji apabila mulai terlupa.
22. Tahu petua mengulang kaji
o cari tempat yang tenang dan serasi dengan jiwa kita
o siapkan semua ‘bekalan’ dengan sempurna
o duduk tegak dikerusi yang selesa
o baca doa penerang hati
o baca buku atau nota mengikut teknik membaca yang betul
o fikir dan ingat kembali isi utama
o catat/lakar
o semak semula ketepatan maklumat
o ulang sebut atau ceritakan pada orang lain
o buat rumusan
o jawab soalan
o tampal maklumat yang rumit di dinding
o baca doa tanda kesyukuran selepas belajar
23. Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas beajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya.
24. Tahu petua-petua agar tidak lupa:
o jangan makan kepala ikan
o jangan makan organ dalaman
o jangan minum semasa makan
o jangan minum atau makan makanan yang tercemar oleh semut
o jangan melihat kemaluan
o jangan melihat buih
o jangan membaca nama pada batu nisan
o banyakkan makan makanan yang mengandungi soya seperti tempe, tauhu dan lain-lain
o banyakkan makan kismis, kurma dan madu
o banyakkan makan kekacang
o pakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan
o jangan makan sehingga terlalu kenyang
o jangan kencing berdiri
25. Tahu kemahiran mengingat:
o tampal nota-nota penting di dinding
o tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
o gunakan kaedah akronim
o reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat
o pecahkan maklumat kepada kumpulan kecil
26. Cekap mengatur jadual belajar:
o mempunyai jadual belajar
o patuh kepada jadual
o buat jadual yang boleh diikuti
27. Tidak menangguh belajar pada saat akhir dan tidak menumpukan peperiksaan sebagai dorongan untuk belajar.
28. Cari maklumat mengenai subjek yang tidak diketahui. Sediakan perkara-perkara yang tidak diketahui dan dapatkan penyelesaian dari orang yang lebih arif.
29. Membina kepelbagaian dalam pembelajaran. Sebagai contoh, satu hari dipelbagaikan cara dan topik untuk belajar.
30. Menggunakan masa terluang untuk mengulang kaji atau mencuri masa.
31. Membawa nota ke mana-mana sahaja (kecuali ke tandas).
32. Pelbagaikan tempat belajar.
33. Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham
34. Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya.
35. Ciri-ciri pelajar cemerlang:
o taat kepada Allah
o mendirikan sembahyang
o menghormati kedua ibu bapa dan sentiasa mendoakan mereka
o hormati & sayangi guru
o bersungguh-sungguh dalam melakukan kerja untuk mencapai kecemerlangan.
o suka pada setiap mata pelajaran yang dipelajari
o membantu rakan yang memerlukan
o berdoa dan bersyukur kepada Allah
o sentiasa bertawakal
o mahir dalam setiap mata pelajaran
Kita juga perlu ingat pelajar yang cemerlang, adalah juga cemerlang pada akhlak dan tingkah lakunya dan seimbang dalam kehidupannya. Kecemerlangan pelajar bukan semata-mata dilihat pada nilai akademiknya sahaja. Semoga bermanfaat.







**semoga kita sama2 praktikkan ye...huhuhuu..**

Sunday, March 27, 2011

Audit liability & Quality plus it's snow time

25/03/2011
Tepat pukul 8.00 pagi kami bertolak ke Shah Alam menaiki bas pesiaran...
perasaan masa tue x excited pun because saya pun x tahu...
then,kitaorang bergerak ke Sunway Piramid...Wah ramai gak
yang shooping. Saya gak la yang window shopping.tak tahu nak beli apa,lagipun x de kepentingan.hehehehe
Nie pic2 yang d snap sewaktu di Sunway piramid.


Happy je kan diaorang..then lepas 'membodek" lecturer pengiring,kami dapat gak la g i-City..hehheeh
part yang paling best kat i-City is masa masuk snow walk.Macam kat oversea je...heheh
tbe2 nak tukar goal.kalau dulu if umur 28 still x bertemu jodoh (mood:sedih) nk further study kat oversea.sekarang,kalau 28 dah kawin,nk bawak suami g sambung blajar...heheheheh (boleh ke) mudah2an tercapai..kita hanya merancang,tapi tuhan yang menentukan.





26/03/2011

okay..hari yang di nanti2 dah tiba..smapai je kat Uitm shah Alam,saya sanagt suke sebab dapat jumpe my Syaza(dutdut) and Paey ,..wah...rindu gile kat diaorang..dah lama x jumpe..banyak input dalam seminar nie yang saya dapat..walaupun kadang2 buat pura2 dengar je.






Wednesday, March 23, 2011

:.SPM RESULT:.

~Congratulation to my third sister~
Hoyeh3!!! congratz kak de...coz u got 7A s and 4 B s for ur spm..
hope u will continue our family dream...ok...
we love u...............

Monday, March 21, 2011

:.This Feeling.:

Suddenly..i'm miss him..
i don't know why..
i'm pretend to ignore it...to be happy..
after going through all the bittersweet with him..finally..we're drawn..
It's good if i can erase him simply like letters on the paper with liquid paper or eraser...
hope he will be happy there..
hope he will find his destiny..
i will always pray for him..
of course there is no more anger towards him..
i'm just disappointed because all the things that we're dreaming together
just like rubbish...




~OK STOP IT..SINGLE IS AWESOME!!!!!~

Sunday, March 20, 2011

strategic management mini project

~MANANG SONGKET~
For the first time pergi ke kuala terengganu without an expert,..hhhahaha..sangat pening nak cari manag songket..but lastly manage to go there..coz ramai yg sudi membantu..thanx coz tlng ktrng...Manang songket is awesome!!the owner is a humble and kind man..he's used to call himself "pok cik" rather than "tuan or encik"
salute lah!!mcmnie lah orang yang kita cari...x belagak n sanggup beri kejasama...kualiti songketnya sangat bagus dan kebanyakan digunakan untuk fashion show di italy,barcelona and brunei..major customer is raja brunei..range harga x dala mahal sangat dari RM115- 10,000 onwards...hahahahaahh!!

~then dah selesai sume..kitrang pon jalan2 lah sekitar mydin n pasar payang near the sg.terengganu...view sg.terengganu sangat cantek:))))~






Saturday, March 19, 2011

WEIRD


i don't know why..while i'm trying to analyze what question should i ask for my mini project...
suddenly i'm feel weird..weird bout my instinct..is it true or not??or it's just my feeling..
i don't know is  the instinct relate to me??...or it just the evil whisper to let me down...
Ya Allah..i'm seek your blessing to help me complete this semester with the flying color..
i'm really need it to prove to my parents that i can make them proud of me..
Friends..sorry if i'm hurt u directly or indirectly..i'm really not meant it..& sorry  if i'm always burden u'll..thanks for all your kindness..if i'm wrong..please tell me...i'm begging u'll ..
please tell me if i'm wrong..so i can change my attitude,the way i'm treat u...I'M SORRY
Frankly,i'm always love u'll friends..i'm trying to make u'll easy and comfortable with me..
but sometimes,i did not realize that i'm hurt u..




happy birthday and Vocal class

happy birhday to you...happy birthday to you..
happy birthday to Ain & dayah...
happy birthday for both of u...
happy birthday gojes!!!hope always happy..
& success for future undertaking ya..
we'll love u muchhh!!!
~ice cream cake..yummy~!!
~birthday card for birthday girl~
 ~as usual...sblm makn sessi bergambar lah kan~
 ~mood:happy~

:.macam2 plan kitaorang buat nk kc suprise kat budak berdua nie..lucu sangt...at last,menjadi gak...
thanks to siti fatimah,azie,intan,lily & ain yana for contribution....Trillion loves for u'll~
~love this pic...my housemate since part 5 lg..x pnah bpisah ok..heheh~
:.then,perut dah penuh..tapi masih lagi nk berjimba2...jagi kitaorang pon bergerak ke lokasi yang boleh memantapkan lagi vokal...best gile....:


~List of Song~
mencintaimu by ain yana
khatimah cinta by dayah
matahariku by azie
Bulan cinta + siti nurhaliza's song by me
Shiela majid's song by Intan 
Dari Sinar Mata by Ain Rahmat....


~Actually banyak lagu yang kitaorang nyanyi..tp nie je yang ingt..memang short term memory....huhuhuhuuu~


Thursday, March 17, 2011

Life is just like Malaysian Mobile Telecommunication

Life before marriage is HOTLINK   
" u can express ur self ".   



During honeymoon is TMTOUCH 
  
" Always get in 
Touch   ". 


After Honeymoon is
 MAXIS 
" Wherever u go ur 
wife network follows". 



After one year Life is
 DIGI 
" ur 
  wife can change   ur life  ". 



After 10 years Life is CELCOM 
  
" Subscriber is not 
reachable   "????????? 

  

Image.1273138095929.gifImage.1273138095930.gif


-- 

Wednesday, March 16, 2011

~TIPS MEMIKAT LELAKI~

:.tiba2 terfikir nk post entri nie..tapi x tau la btul ke x..semua terletak pada orang yang mengalaminya~


~Cara2 buat lelaki tertarik~

1. Jadi Seorang Yang Berkeyakinan

Sifat yakin pada diri adalah komponen utama di dalam fasa ‘dating’ kerana ianya adalah kualiti yang bersifat ‘attractive’. Kualiti inilah yang boleh membuat lelaki cair kepada wanita dalam sekelip mata pada saat pertemuan pertama.

Sifat yakin pada diri amat penting untuk anda rasai sendiri (bukan buat-buat) kerana dengan berada di dalam keadaan yang yakin, anda akan tidak kelihatan terlalu ‘berusaha’ pada mata lelaki. Lelaki kebiasannya boleh mengesan wanita yang ‘desperate’ dari segi tingkah laku mereka dan kebiasaannya akan melakukan pelbagai cara untuk mengelak wanita seperti ini.

2. Bercakap Dengan Dia

Zaman lelaki suka wanita yang asyik duduk diam dan dengar kata lelaki sudah berakhir. Lelaki zaman sekarang suka wanita yang boleh diajak berbincang dan teman untuk meluahkan perasaan mereka. Dengan bercakap anda juga boleh mengambil peluang ini untuk menonjolkan sifat ‘attractive’ seperti kebijaksanaan dan kualiti-kualiti lain yang lelaki suka (more about this di post akan datang).

Anda mesti pernah mendengar kat pepatah “Action speaks louder than words”. Betul, tetapi sampai bila anda boleh aktif ketika bersama dia. In the end, anda boleh mempamerkan kualiti dan juga ‘menjual’ diri anda kepada dia dengan bercakap (dengan berpada-pada).

3. Jadi Diri Anda Sendiri

Bunyinya ‘cliche’. paling tidak gemar memberi nasihat yang berbunyi begini tetapi agar senang diterima, maka gunakan je la

Dengan menjadi diri sendiri, tidak bermakna jika anda seorang yang pendiam, harus terus jadi diam dan jika anda seorang yang tidak ‘friendly’ akan terus dingin terhadap dia. Maksud jadi diri anda sendiri di sini adalah untuk menjadi tidak terlalu ‘fake’ dan tenang (dan natural) di dalam tindakan.

3 ini amat mudah dan adalah sesuatu yang boleh diangap ‘common sense’. Anda mungkin pernah mendengar ataupun mengetahui sendiri tips di atas, tetapi anda tidak melakukannya. Sesuatu ilmu itu hanyalah potensi sehingga ia digunakan barulah ia akan menjadi aktual. 




S.T.R.E.S.S

:.pheww!!feeling so stress rite now.:
:.banyak presentation + test.:
:.hampir2 insane da nie.:
:.Bad News..Bandung's trip are being canceled.:
:.hancur punah segala harapan.:
:.kepada kawan2...bilelah kite dapat tido awl ye..asyik sibuk je.:
    HEHEHEHEHEHE.....



:.Bila otak da hampir2 mereng nie,tbe2 gile dengan lagu2 hindustan + die punye movies.:
:.owh2 kawan2..kalau ade movie hindustan silalah bg pada sy..nanti sya blanje makan okeh :p .: