JellyPages.com

Pages

Monday, September 23, 2013

Ceritera Hari Minggu

Hai alls,
last weekend i'alls terasa tersangatlah boring duk kat umah
jadi keluar la idea2 nak p berjalan yang merepek2
last2 idea nak p mandi sungat adalah yang paling logik..hehehehe
kami mandi dekat sunagi batang kali,kali bertolak dalam pukul 1.00 PM dan sampai pada pukul 1:30 PM
orang memang tak ramai time nie..mungkin time tengahj bulan..jadi orang tengah save bajet sket kot..hehehehehehehe
Sebelum pergi,of coursela saya masak nk buat bekalan kan
antaranya:
1)Ayam Goreng Berlada:-
Bahan2
Ayam
Kunyit
Cili 10 tangkai
Sebiji Bawang Besar
2 Batang Serai
Kicap Manis ABC
garam dan perasa secukupnye
Cara2 memasak
mula2,goreng ayam sampai garing,pastu ketepikan
then,blend lada,bawang&serai...
blend sampai betul lumat
pastu panaskan kuali dengan minyak(agak2 jela eaaa)
pastu tumis bahan yang dah blend tadi sampai agak garing,
then masukkan 2 sudu kicap pekat manis ABC(ni pengganti gula)
bubuh air sedikit jika tumisan tu agak kering
pastu kacau2,then campak ayam..gaul2,golek2..da masak..
upsss..jangan lupa letak garam tau..heheheh
2)Kangkung belacan
Bahan2
cili 3 tangkai
ikan bilis
belacan
bawang besar
2 ulas bawang putih
cara memasak:-
Tumbuk sume bahan sampai lumat dengan garam
then,panaskan kuali dengan sedikit minyak,tumis bahan2 yang dah di tumbuk
sampai garing..
pastu baru masuk sayur..
goreng sampai masak & sampai korang nampak macam sayur kangkung gorengla
senang citer..heheheheh
3)Ayam Celup Tepung
cara masak die senang je..korang beli je tepung goereng ayam tu,
intruction sume ade kat belakang kotak..heheheh

lepas da puas mandi,golek2 lam air..kitaorang pun bercadang nk p genting..
maklumla i'alls ni kuno..genting pun tak penah pegi..hehehe
ini pemandangan atas cable car..sejuk2..
ni jela yang sempat ambik kat tas tue

heheheh

ni pulak pemandangan waktu malam..cantik kan
cost pergi balik naik cable car tu RM12 jer..

okayla..nak sambung buat keje..
Baiiiii
Love,
Surie.


Tuesday, September 17, 2013

LEMPENG TEPUNG

Hai alls..
harini saya rajin sikit,lagi pun malam semalam da cakap da
kat cik sha,harini nk bawak lempeng p ofis
heheheheh
cara2 nak buat tak sempat nk snap..
so saya tunjuk final result jela ye...
cara nak buat lempeng ni senang je,i alls pakai kuali gereng ikan tu  je..heheh
sbb kat umah xde kuali leper tue
Bahan-bahan:
tepung satu cawan
air secawan setengah(tapi isi lebih sket pun tak pe,asalkan adunan die cair)
pastu secubit garam
then,gaul sebati..
pastu panas kan kuali,letak sikit je minyak..dan tuang leper2 lam kuali
balik2 bile agak2 nk garing..
heheh
sekian..siap da lempeng kite..

ha..lempeng tu mestila nk kene cicah ngn sambal..
kihkih
saya buat sambal tumis ikan bilis jek
urm..nom nom nom..